29. BDžF za dž: koncert KLOKEBLOMST

29. BDžF za dž: koncert KLOKEBLOMST

0

KlökkeblömstU okviru pratećeg programa 29. Beogradskog džez festivala, u nedelju 27. oktobra od 13x biće održan besplatan koncert danskog benda Klokeblomst (Klökkeblömst). Ovaj novi sastav sa kreativne danske džez scene, predstaviće se publici u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a potom održati besplatnu radionicu za učenike i studente džez odseka muzičke škole „Stanković“ i FMU. Članovi Anders Banke – saksofon, Peter Danstrup – akustična bas gitara i Anders Provis – bubnjevi potiču iz većeg, internacionalnog orkestra Danstrup/Reptiles koji je dosad objavio dva albuma.

Rad u triju započeli su 2012. godine i uglavnom izvode muziku basiste Petera Danstrupa. U fokusu Danstrupovog rukopisa su „pesme koje bi mogle da budu danske“: muzikom nepogrešivo dominira „danska boja“, ali ne i tipični, melanholični doživljaj „skandinavskog zvuka“.

Klökkeblömst

Sva trojica su već ostavili značajan trag na danskoj džez sceni. Peter Danstrup je decenijama bio saradnik fri-džez saksofoniste Džona Tičaija.

Sa sastavom Danstrup/Reptiles dobio je dve nagrade Danske džez federacije – za najbolji album i najboljeg kompozitora 2012. godine. Anders Banke je bio član sastavaNew Jungle OrchestraStefan Pasborgs Odessa 5 i Anderskov Accident.

„Danstup nam je ponudio pesme uz koje bi neko mogao da zvižduće – pa, makar ponekad. U jednom trenutku čujemo uticaj folklora, u drugom džez baladu, u trećem fri-džez, a u četvrtom izopačenog Monka. A onda će numera poput „Ballad to John T“ (pretpostavljam posvećena Džonu Tičajiju sa kojim je Danstrup često svirao) na pola puta dobiti „indi bit“ i poći u drugom pravcu. Šarmantan album koji je istovremeno i muzički hrabar i lak za razumevanje.“Anders Provis radi u sastavima Less is MoreViper i Band of the Universe.

Piter Bejkon, thejazzbreakfast.com

Vaš komentar

Morate biti ulogovani da bi postavili komentar