29. БЏФ за џ: концерт КЛОКЕБЛОМСТ

29. БЏФ за џ: концерт КЛОКЕБЛОМСТ

0

KlökkeblömstУ оквиру пратећег програма 29. Београдског џез фестивала, у недељу 27. октобра од 13x биће одржан бесплатан концерт данског бенда Клокебломст (Клöккеблöмст). Овај нови састав са креативне данске џез сцене, представиће се публици у сали Американа Дома омладине Београда, а потом одржати бесплатну радионицу за ученике и студенте џез одсека музичке школе „Станковић“ и ФМУ. Чланови Андерс Банке – саксофон, Петер Данструп – акустична бас гитара и Андерс Провис – бубњеви потичу из већег, интернационалног оркестра Danstrup/Reptiles који је досад објавио два албума.

Рад у трију започели су 2012. године и углавном изводе музику басисте Петера Данструпа. У фокусу Данструповог рукописа су „песме које би могле да буду данске“: музиком непогрешиво доминира „данска боја“, али не и типични, меланхолични доживљај „скандинавског звука“.

Klökkeblömst

Сва тројица су већ оставили значајан траг на данској џез сцени. Петер Данструп је деценијама био сарадник фри-џез саксофонисте Џона Тичаија.

Са саставом Danstrup/Reptiles добио је две награде Данске џез федерације – за најбољи албум и најбољег композитора 2012. године. Андерс Банке је био члан саставаNew Jungle OrchestraStefan Pasborgs Odessa 5 i Anderskov Accident.

„Данступ нам је понудио песме уз које би неко могао да звиждуће – па, макар понекад. У једном тренутку чујемо утицај фолклора, у другом џез баладу, у трећем фри-џез, а у четвртом изопаченог Монка. А онда ће нумера попут „Ballad to John T“ (претпостављам посвећена Џону Тичајију са којим је Данструп често свирао) на пола пута добити „инди бит“ и поћи у другом правцу. Шармантан албум који је истовремено и музички храбар и лак за разумевање.“Андерс Провис ради у саставима Less is MoreViper i Band of the Universe.

Питер Бејкон, thejazzbreakfast.com

Ваш коментар

Морате бити улоговани да би поставили коментар