Јулија Хулсман на 29. БЏФ: много боја, осећања и енергије

Јулија Хулсман на 29. БЏФ: много боја, осећања и енергије

0

Јулија Хулсман, једна је од најталентованијих немачких пијанисткиња, премијерно ће наступити на Београдском џез фестивалу, у суботу, 29. октобра од 23 часа, у сали Американа Дома омладине Београда. Ова истакнута уметница је члан породице продукције ЕЦМ од средине 2000-их: после два албума у трију, на новом издању остварује сарадњу са младим британским трубачем Томом Артурсом, који ће се Јулијом и њеним триом наступити и на Београдском џез фестивалу.

Ова уметница, коју је је критичар британског часописа Jazzwise окарактрерисао као „високо имагинативну инструменталисткињу, која поседује богат хармонски језик, 24-каратну мелодијску сензибилност и невероватну ритмичку гипкост“, заинтересовала за музику још као девојчица. У томе је имала подршку родитеља, а чињеница да нису професионални музичари јој је, како каже, помогла у грађењу каријере, јер је могла без притиска да се бави оним што воли.
„Тек након што сам завршила са студијама, сазнала сам да је и моја мајка желела да буде пијанисткиња, али није имала среће да то и оствари. Понекад, снове које су имали ваш родитељи, ви испуните”, каже Јулија Хулсман о својим професионалним почецима.

Најпре је почела да се интересује за поп музику али је, захваљујући фантастичном професору клавира, џез постао предмет њеног интересовања.
„Желела сам да свирам поп-клавир, шта год то значило, мада моја мајка и дан-данас тврди да је успела да пронађе ’једино’ професора џеза. Ишла сам на часове клавира и тамо свирала композиције Луја Армстронга и Ерола Гарнера, а професор је радио и транскрипције за мене. Убрзо сам почела да волим џез музику не знајући колико су прве лекције које сам савладавала биле нетипичне. То ми је пружило сјајан почетак у џезу. Када ми је професор дао албум Била Еванса, била сам потпуно фасцинирана и желела да учим још више“, објашњава Хулсманова.

Поред џеза, Јулија Хулсман волим да слуша и друге музичке жанрове, а од извођача које приватно радо слуша издваја Feist, Goldfrapp, Archive, Radiohead, Snarky Puppy и Seeed

Сарадњом са изванредним британским трубачем Томом Артурсом, у чијој биографији се већ налазе три номинације за BBC Jazz награде, као и низ сарадњи са истакнутим личностима светског џеза и авангарде Јулијин трио је постао квартет. Заједнички пројекат овог састава, In Full View, одликује атмосфера типична за продуцента Манфреда Ајхера – амбијентална, мисаона и нежна музика за ноћне сате.
„Том је бенду донео могућност да креирамо више звукова. Наравно, сви смо морали донекле а се прилагодимо, али и да редефинишемо начин свирања. Такође, можемо да пишемо за још један инструмент и самим тим добијамо много више опција у оркестрирању”, истиче Јулија.
Пред концерт на 29. Београдском џез фестивалу Јулија Хулсман поручује: „Ово је наш први долазак у Србију и заиста се радујемо концерту! Свираћемо програм пун боја, осећања и енергије. Свирање уживо је много другачије од музике на ЦД-у. На концерту музика може да се креће у разним правцима, често је уживо много ‘сировија’ и енергичнија јер испред себе имамо публику која нас усмерава. За мене је јако важно да ‘дирнем’ људе, то је и један од разлога због ког се бавим музиком”.

Након наступа Јулије Хулсман, 26. октобра од 00:30х у Дому омладине Београда на програму је квартет Ника Барча „Ронин“, а цена улазнице за дупли програм је 600 динара.

Ваш коментар

Морате бити улоговани да би поставили коментар