МИШЕЛ КАМИЛО НА 30. БЕОГРАДСКОМ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ!

МИШЕЛ КАМИЛО НА 30. БЕОГРАДСКОМ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛУ!

0

Michel Camilo trioСа поносом објављујемо да ће свечано затварање јубиларног Београдског џез фестивала бити на истом месту на коме је фестивал и почео 1971. године: у Дому синдиката, 27. октобра 2014. затворићемо фестивал уз највећег пијанисту латино џеза, Мишел Камила (Michel Camilo) и његов Трио.

Од 24. до 27. октобра публика ће имати прилику да прати тридесети Београдски џез фестивал , који је конципиран као својеврсна рекапитулација важних музичких токова представљених у протеклих десет година од обнављања ове манифестације.

Подсећамо верну публику Београдског џез фестивала да су све улазнице за концерте на прошлогодишњем Фестивалу биле распродате, те да на време обезбеде улазнице за овогодишњи програм. На Благајни Дома омладине Београда и преко ЕВЕНТИМ мреже до среде 3. септембра још увек је доступан ограничен број комплета улазница за главни програм (најмање 8 концерата у 4 вечери), по изузетно привилегованој цени од 2900 динара! Од 3.9. ће нова цена комплета улазница износити 3300 динара.

Доминиканац Мишел Камило је највиртуознији пијаниста на свету, укључујући и класичаре. Тако атрактивно, брзо, жестоко и страствено нико не свира. У својој уметности Камило вешто спаја чисти џез и латиноамеричку музику. Његово гостовање биће посебно атрактивно професионалним музичарима, џезерима и класичарима, због експресивног приступа инструменту. Музички догађај који је Београд дуго чекао!

Београдски џез фестивал је већ преко 40 година кључна и незаобилазна џез светковина за све искрене и посвећене љубитеље овог музичког правца. Нема много фестивала у Европи који су стигли до тако значајног јубилеја као што је тридесето издање, а Београд има управо ту част да ове године прослави дуговечност једне од својих напрепознатљивијих и најуспешнијих манифестација.

Ускоро ће бити објављен комплетан програм 30. БЏФ и почиње продаја појединачних улазница.

****************
Пијаниста и композитор Мишел Камило је рођен у Санто Домингу, Доминиканска Република, 1954. године. Кад је у питању клавирска музика, свакако се ради о највећем латино-џез музичару и композитору данашњице, који се развијао под утицајем Кит Џерета, Оскар Питерсона и Бил Еванса, а прве успехе доживео као члан чувених оркестара Тито Пуентеа и Пакито Д’ Ривере, пре него што је невероватну светску славу стекао као соло уметник.

Фасциниран музиком још од раног детињства, компоновао је своју прву песму са само пет година. Студирао је на Националном конзерваторијуму, а већ са шеснаест година постао је члан Националног симфонијског оркестра. У настојању да прошири своје музичке видике, 1979. се сели у Њујорк, где је наставио студије на „Mannes & Juilliard School of Music“. Камилову композицију која је дефинисала правац развоја модерног латино џеза “Why not?” је Пакито Д’ Ривера снимио је као насловну мелодију једног од својих албума, а славни „The Manhattan Transfer“ су са њом освојили Греми награду за вокалну верзију 1983. године.

Камило је дебитовао у Карнеги Холу са својим триом 1985. године и од тада је постао истакнута личност у свету музике, која редовно наступа у Сједињеним Америчким Државама, у Европи, Азији… Новембра 1988. уследио је почетак сарадње са великом издавачком кућом „Sony“, издавањем албума под називом “Мишел Камило”, који је постигао моменталан успех и одржао се на врху листе најбољих џез албума наредних десет недеља. Његов следећи албум, “On Fire”, изгласан је за један од топ три џез албума године од стране Билборда, а деведесетих година албум “On the Other Hand” био је међу десет најбољих џез албума. Сва три издања завршила су позицији број један у Radio AirPlay.

Попис успешних композиција, снимака и других достигнућа Мишел Камила током 90-их година је огроман: његову композицију “Caribe” снимили су су пијанисти Катиа и Мариел Лебек и легендарни Дизи Гилеспи 1991. године. Биллбоард магазин изабрао је албум “Rendezvous” за један од најбољих џез албума 1993. године. Оскаром награђивани режисер, шпанац Фернандо Труеба, 2001. године користио је музику Мишел Камила за познати латино џез филм “Calle 54” .

Поред активне каријере композитора и пијанисте, Камило предаје и наступа на многим факултетима и колеџима широм Европе и САД, укључујући New York University, Berklee School of Music, MIT, William Paterson College и Puerto Rico Conservatory.

У новембру 2001. награђен је одликовањем “Silver Cross” Реда Дуарте, “Sanchez i Mella”. Одликовао га је председник Доминиканске Републике, а то је највиша част која се може указати од стране државе. Година 2002. била је посебна за овог композитора, са два успешна албума, “Classical” и “ Jazz”, док је издавачка кућа Decca објавила његова дела Концерт за клавир и оркестар, Свиту за клавир, гудаче, харфу и Карибе (Concerto for Piano & Orchestra, Suite for Piano, Strings and Harp & Caribe), како би обележила његов велики концерт у Кенеди центру за извођачку уметност у Вашингтону.

Мишел Камило је данас не само један од најбољих пијаниста на сцени, већ и један најуваженијих џез музичара, прави амбасадор како латино културе, тако и џез музике у свој њеној величанственој лепоти.

***************
Основан 1971. године, Београдски џез фестивал је првих година кроз сарадњу са легендарним Newport Jazz Фестивалом, успео да доведе у нашу земљу најбоља светска џез имена. Током следећих година је био део таласа нових великих манифестација (БИТЕФ, ФЕСТ…) које доносе либералан дух и свежа уметничка размишљања у нашу средину. Многобројни незаборавни концерти и послепоноћне сешн свирке, остали су уписани у колективно искуство Београђана као врхунски генерацијски доживљаји, који се памте цео живот. Током седамдесетих и осамдесетих, џез се дефинитивно наметнуо као важан креативан ток музичке сцене у Југославији, између осталог и захваљујући повезаности са светским токовима коју је гарантовао и Београдски џез фестивал.

Мада су нас несрећна збивања и распад земље одвојили од токова светског џеза од 1990. године, захваљујући напорима Дома омладине Београда, као организатора и продуцента, и Града Београда, као оснивача, Београдски џез фестивал почиње нови живот 2005. године, брзо вративши свој велики међународни углед и обнављајући публику у нашој земљи. Управо је млада генерација која је на нашем фестивалу открила нове лепе странице џез музике, својим великим интересовањем погурала избор уметника ка XXI веку. Данашњи Београдски џез фестивал је широм света препознат као велики међународни уметнички догађај, пресек рада најузбудљивијих савремених аутора, сусрет европске и америчке школе, и њихово музичко дружење са публиком која савршено познаје музику. О томе најбоље сведоче стални хвалоспеви у најважнијим светским медијима који прате џез музику, како Фестивалу тако и овдашњој публици.

Ваш коментар

Морате бити улоговани да би поставили коментар