O festivalu

29. BEOGRADSKI DžEZ FESTIVAL

24-28.10.2013.

DOM OMLADINE BEOGRADA I SAVA CENTAR

Beogradski džez festival u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u svom 29. izdanju predstavlja Sva lica džeza – velikane savremene džez scene – od 24. do 28. oktobra 2013. godine.

U do sada najtežim okolnostima od ponovnog pokretanja Beogradskog džez festivala i uz dvostruko manji budžet, obezbeđen je jednako kvalitetan program kao i prethodnih godina, na šta smo već navikli našu publiku i širu javnost. Uprkos krizi, Beogradski džez festival ove godine će trajati jedan dan duže, a cene ulaznica će ostati pristupačne. Pripremili smo i poseban paket ulaznica za đake koji će i najatraktivniji program otvaranja u Sava Centru moći da prate za svega 100 dinara.

Ovim je još jednom potvrđena činjenica da Beogradski džez festival uživa najviši renome kad je u pitanju svetska džez scena, i da u našoj sredini ispunjava svoju misiju promovisanja muzičke umetnosti, kao jedna od vodećih međunarodnih manifestacija u našoj zemlji.

Na svečanom otvaranju u Sava Centru, 24. oktobra, beograđani će tako po prvi put čuti Kasandru Vilson, jednu od najvećih umetnica svetskog džeza! Vodeća svetska vokalna džez diva, dobitnica dva Gremija i brojnih titula za pevačicu godine, uz podršku Ambasade SAD, dolazi sa specijalnim programom “Harriet Tubman & Cassandra Wilson present Black Sun”, velikim hitom evropske koncertne jeseni. Projekat je inspirisan misijom Harijet Tabmen, legendarne Afro-Američke aktivistkinje iz vremena Građanskog rata, oživljavajući borbu za prava Afro-Amerikanaca u današnjem društvenom kontekstu. Slavnoj pevačici će ovo biti premijerno gostovanje u Beogradu i Srbiji. Iste večeri, Beogradski džez festival se priključuje proslavi 65. rođendana Big Benda RTS-a, čiji jedinstveni jubilej će uveličati specijalni gost orkestra, jedan od najboljih evropskih trubača, kompozitora i aranžera – Bert Joris.

U okviru 29. Beogradskog džez festivala publiku očekuje više od 15 koncerata najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Evrope i Srbije. Nakon svečanog otvaranja u Sava Centru, svi ostali koncerti biće održani u salama Doma omladine Beograda.

Na zatvaranju festivala 28. oktobra čeka nas jedno od najvećih imena savremenog džeza, prava poslastica za ljubitelje savremenog džeza: u Velikoj dvorani Doma omladine nastupiće sa svojim trijom Vidžej Ajer. Vodeći džez muzičar današnjice po mišljenju kritike, prošle godine je osvojio čak pet titula “Daun bita”, i četiri titule “Džez tajmsa”, udružujući titule za najboljeg džez muzičara (apsolutna kategorija), pijanistu, kompozitora i grupu godine. U njegovoj muzici se jezikom džeza tumači nasleđe celokupne popularne muzike, sa senzibilitetom 21. veka. Treća velika zvezda ovogodišnjeg festivala svakako je legendarni saksofonista Li Konic, rodonačelnik kul džeza (sa Majlsom Dejvisom i Lenijem Tristanom) i jedan od poslednjih aktivnih heroja zlatne dekade džeza 50-ih. Konic ovog oktobra puni 86 godina, te njegov koncert predstavlja i omaž zlatnoj epohi džez muzike.

Beogradska publika biće ove godine u prilici da upozna i mnoge sjajne protagoniste pre svega savremenih tendencija u evropskom džezu: Švedski čelista Lars Danijelson ukršta skandinavski i istočni folklor sa džezom i klasikom, u društvu starog znalca beogradske publike, pijaniste Jarona Hermana. Specijalnost kultnog švajcarskog „zen-fank“ kvarteta „Ronin Nika Barča čine varijacije repetitivnih motiva u ambijentu ritualnog gruva, mešajući džez-fank, klasiku i japansku muziku. Čućemo i novog izraelskog džez heroja, pijanistu Šaija Maestra, čija muzika sledi ideje Avišaija Koena, sa kojim je nastupio na nezaboravnom koncertu u Kolarcu 2007. godine. A mlade zvezde italijanske džez scene Đanluka Petrela i Đovani Gvidi, vraćaju se u Beograd posle sjajnog nastupa 2010. godine u kvintetu Enrika Rave.

Na festivalu će nastupiti i vodeći holandski džezer, saksofonista Juri Honing, poljski pijanistički virtuoz Lešek Moždžer, sa džez osvrtom na dela Šopena i Komede, iz Portugala stižu Žulio Rezende i Marija Žoao sa svetskom premijerom ukrštanja džeza i fado muzike, kao i nemačka pijanistkinja Julija Hulsman, u društvu mladog lava džez trube, Britanca Toma Artursa.

Sva lica džeza ukrasićemo i našim doprinosom – smelim autorskim projektom koji predstavlja Anu Sofrenović u avangardnom, a ipak komunikativnom izdanju, saradnjom naše Amerikanke Alme Mićić sa gitaristom Dagom Vemblom, kao i predstavljanjem, po opštem sudu, najtalentovanijih domaćih sastava – Ejot iz Niša i Fiš in ojl iz Beograda.

 

Prijatelji 29. BDžF: Erste Banka, SOKOJ, Grand Kazino Beograd

Pokrovitelji 29. BDžF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

29. BDžF podržali: Ambasada SAD, Gete Institut, Ambasada Poljske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Izraela, Ambasada Kraljevine Švedske, „Swiss Culture Scapes“,  „Instituto Camoes“ Portugal i Ambasada Portugala, Hotel Metropol, MASEL.