О фестивалу

29. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

24-28.10.2013.

ДОМ ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА И САВА ЦЕНТАР

Београдски џез фестивал у организацији и продукцији Дома омладине Београда, у свом 29. издању представља Сва лица џеза – великане савремене џез сцене – од 24. до 28. октобра 2013. године.

У до сада најтежим околностима од поновног покретања Београдског џез фестивала и уз двоструко мањи буџет, обезбеђен је једнако квалитетан програм као и претходних година, на шта смо већ навикли нашу публику и ширу јавност. Упркос кризи, Београдски џез фестивал ове године ће трајати један дан дуже, а цене улазница ће остати приступачне. Припремили смо и посебан пакет улазница за ђаке који ће и најатрактивнији програм отварања у Сава Центру моћи да прате за свега 100 динара.

Овим је још једном потврђена чињеница да Београдски џез фестивал ужива највиши реноме кад је у питању светска џез сцена, и да у нашој средини испуњава своју мисију промовисања музичке уметности, као једна од водећих међународних манифестација у нашој земљи.

На свечаном отварању у Сава Центру, 24. октобра, београђани ће тако по први пут чути Касандру Вилсон, једну од највећих уметница светског џеза! Водећа светска вокална џез дива, добитница два Гремија и бројних титула за певачицу године, уз подршку Амбасаде САД, долази са специјалним програмом “Harriet Tubman & Cassandra Wilson present Black Sun”, великим хитом европске концертне јесени. Пројекат је инспирисан мисијом Харијет Табмен, легендарне Афро-Америчке активисткиње из времена Грађанског рата, оживљавајући борбу за права Афро-Американаца у данашњем друштвеном контексту. Славној певачици ће ово бити премијерно гостовање у Београду и Србији. Исте вечери, Београдски џез фестивал се прикључује прослави 65. рођендана Биг Бенда РТС-а, чији јединствени јубилеј ће увеличати специјални гост оркестра, један од најбољих европских трубача, композитора и аранжера – Берт Јорис.

У оквиру 29. Београдског џез фестивала публику очекује више од 15 концерата најактуелнијих џез уметника из САД, Европе и Србије. Након свечаног отварања у Сава Центру, сви остали концерти биће одржани у салама Дома омладине Београда.

На затварању фестивала 28. октобра чека нас једно од највећих имена савременог џеза, права посластица за љубитеље савременог џеза: у Великој дворани Дома омладине наступиће са својим тријом Виџеј Ајер. Водећи џез музичар данашњице по мишљењу критике, прошле године је освојио чак пет титула “Даун бита”, и четири титуле “Џез тајмса”, удружујући титуле за најбољег џез музичара (апсолутна категорија), пијанисту, композитора и групу године. У његовој музици се језиком џеза тумачи наслеђе целокупне популарне музике, са сензибилитетом 21. века. Трећа велика звезда овогодишњег фестивала свакако је легендарни саксофониста Ли Кониц, родоначелник кул џеза (са Мајлсом Дејвисом и Ленијем Тристаном) и један од последњих активних хероја златне декаде џеза 50-их. Кониц овог октобра пуни 86 година, те његов концерт представља и омаж златној епохи џез музике.

Београдска публика биће ове године у прилици да упозна и многе сјајне протагонисте пре свега савремених тенденција у европском џезу: Шведски челиста Ларс Данијелсон укршта скандинавски и источни фолклор са џезом и класиком, у друштву старог зналца београдске публике, пијанисте Јарона Хермана. Специјалност култног швајцарског „зен-фанк“ квартета „Ронин Ника Барча чине варијације репетитивних мотива у амбијенту ритуалног грува, мешајући џез-фанк, класику и јапанску музику. Чућемо и новог израелског џез хероја, пијанисту Шаија Маестра, чија музика следи идеје Авишаија Коена, са којим је наступио на незаборавном концерту у Коларцу 2007. године. А младе звезде италијанске џез сцене Ђанлука Петрела и Ђовани Гвиди, враћају се у Београд после сјајног наступа 2010. године у квинтету Енрика Раве.

На фестивалу ће наступити и водећи холандски џезер, саксофониста Јури Хонинг, пољски пијанистички виртуоз Лешек Можџер, са џез освртом на дела Шопена и Комеде, из Португала стижу Жулио Резенде и Марија Жоао са светском премијером укрштања џеза и фадо музике, као и немачка пијанисткиња Јулија Хулсман, у друштву младог лава џез трубе, Британца Тома Артурса.

Сва лица џеза украсићемо и нашим доприносом – смелим ауторским пројектом који представља Ану Софреновић у авангардном, а ипак комуникативном издању, сарадњом наше Американке Алме Мићић са гитаристом Дагом Вемблом, као и представљањем, по општем суду, најталентованијих домаћих састава – Ејот из Ниша и Фиш ин ојл из Београда.

 

Пријатељи 29. БЏФ: Ерсте Банка, СОКОЈ, Гранд Казино Београд

Покровитељи 29. БЏФ: Град Београд – Градска управа – Секретаријат за културу, Министарство културе и информисања Републике Србије

29. БЏФ подржали: Амбасада САД, Гете Институт, Амбасада Пољске, Амбасада Краљевине Холандије, Амбасада Израела, Амбасада Краљевине Шведске, „Swiss Culture Scapes“,  „Instituto Camoes“ Португал и Амбасада Португала, Хотел Метропол, МАСЕЛ.