Отворен 29. Београдски џез фестивал

Отворен 29. Београдски џез фестивал

1

У препуној Великој дворани Сава Центра 24. октобра свечано је отворен 29. Београдски џез фестивал, који ће у продукцији Дома омладине Београда трајати све до 28. октобра. Ова угледна међународна музичка манифестација, од посебног значаја за Град Београд, као и сваке године привукла је бројну публику, јавне личности, музичаре, драге госте и пријатеље Фестивала, те мноштво представника домаћих и страних медија.

Посетиоци су уживали у дуплом концертном програму: Биг бенд РТС обележио је 65. рођендан уз специјалног госта из Белгије, трубача и композитора Берта Јориса, а први пут у Србији наступила је и вокална џез дива Касандра Вилсон са саставом „Харијет Табмен“.

Пре почетка концерата присутнима су се обратили в.д. директора Дома омладине Београда Марко Стојановић, амбасадор Белгије Њ.Е. Ален Кундицки и Светолик Света Јаковљевић, истакнути спрски џез публициста, некадашњи уредник ПГП РТС и један од оснивача Удружења џез музичара.

Марко Стојановић, в.д. директора Дома омладине Београда истакао је да су највећа снага Београдског џез фестивала његови људи.
,,Фестивал је у тешким годинама преживео захваљујући људима, онима у публици, људима на сцени и иза ње. Сви они поштују џез и знају да је важан за Београд и Србију. Зато се може рећи да БЏФ организују пријатељи. Пријатељи из целог света“, рекао је Стојановић.

Амбасадор Белгије у Србији Ален Кундицки похвалио је организаторе фестивала, а Биг Бенду РТС честитао јубилеј. Осврнуо се и на одличну сарадњу Белгије и Србије, и истакао да је наступ Берта Јориса прави пример те сарадње.
,,Београдски џез фестивал поставља Београд на место важног културног центра у Европи јер уметници из свих делова света долазе да свирају и уживају у џезу“, рекао је Кундицки.

Светолик Света Јаковљевић подсетио је присутну публику на историјат Биг Бенда РТС, али и похвалио Дом омладине Београда на упорности и истрајности у очувању традиције џеза у Србији.
,,Вечерашњи концерт је одлична прилика да повежемо прошлост и садашњост и да се присетимо свих оних који су помогли да Биг Бенд РТС опстане оволико година. Пред нама је данас трећа генерација музичара и ја им честитам на томе“, истакао је Јаковљевић.

У првом делу концерта наступили су Биг Бенд РТС и Берт Јорис, чији је оригинални репертоар изведен вечерас пред београдском публиком. Наступ састава у којем су музички наследници некадашњих пионира српског џеза сви присутни поздравили су овацијама, након чега је уследио наступ једне од највећих светских џез звезда. Касандра Вилсон са тријом „Харијет Табмен“ одушевила је београдску публику пројектом Црно сунце. Пре почетка њиховог наступа, музичаре и присутну публику са бине је поздравио и амбасадор САД у Србији, Њ.Е. Мајкл Кирби.

Након отварања у Сава Центру, програм 29. Београдског џез фестивала наставља се током наредна четири дана у Дому омладине Београда. Љубитељи џеза 25. октобра од 19:30ч (Велика сала Дома омладине) слушаће домаћи бенд Ејот, који је последњих година остварио завидну каријеру у иностранству. У 21ч на сцену ће изаћи легенда светске џез сцене, чувени саксофониста Ли Кониц. На Београдском џез фестивалу наступао је први пут 1977. године, са квартетом Шелија Менија. Овог пута, са њим у Београд долази талентовани млади пијаниста Ден Тепфер.

У поноћном програму, који у Сали Американа почиње од 23ч најпре ће наступити младе звезде италијанске џез сцене Ђанлука Петрела и Ђовани Гвиди, који се враћају у Београд после сјајног наступа 2010. године у квинтету Енрика Раве. У завршници друге фестивалске вечери публици ће се представити водећи холандски џезер, саксофониста Јури Хонинг, са својим акустичним квартетом.

  1. maja milenovic
    maja milenovic10-25-2013

    Fenomenalno vece!Muzika Big Benda divna,carobna,nezna,temperamentna!Gosti izuzetni.Sve pohvale za Kasandru Wilson i njenu neobicnu kombinaciju jazz-a,bluz-a i hard rock-a!Bez komentara je izlazenje publike u toku nastupa Kasandre i njenog benda.Naravno,to nije uticalo da publika koja zeli kvalitet uziva!

Ваш коментар

Морате бити улоговани да би поставили коментар