Шаи Маестро на 29.БЏФ: у музици је кључна искреност

Шаи Маестро на 29.БЏФ: у музици је кључна искреност

0

Шаи Маестро, израелски џез и класични пијаниста кога многи сматрају “звездом у успону“, наступиће са својим тријом вечерас (27.10.) на 29. Београдском џез фестивалу. Концерт са почетком од 23 часа, биће одржан у сали Американа Дома омладине Београда, а улазнице се могу купити на свим билетарницама Евентима по цени од 600 динара. У свету џеза, Шаи Маестро је познат и као дугогодишњи пијаниста у саставу Авишаи Коена, светски прослављеног џез уметника из Израела. Са њим је обишао свет, а пре шест година заједно су наступали и на 23. Београдском џез фестивалу.

Вечерас од 19:30ч на програму 29. Београдског џез фестивала су концерти пољског пијанисте Лешека Можџера и шведског челисте Ларса Данијелсона, за који су све улазнице распродате. Последњег дана 29. Београдског џез фестивала публика ће слушати наступе португалиских уметника Жулија Резендеа и Марие Жоао, као и трио америчког пијанисте Виџеј Ајера. Улазнице и за ова два концерта су распродате!

,,Са Авишаијем ме је упознао један добар пријатељ, када сам имао седамнаест година. Било је то након једног Авишаиевог концерта у Јерусалиму. Позвао ме је тада да дођем код њега кући и да одсвирамо један сешн заједно. Дошао сам максимално припремљен, а он ми је дао шансу да почнем да свирам у његовом бенду. Искуство сарадње са њим је изузетно поучно и велика част”, објашњава Шаи Маестро.

После пет година рада у Коеновом саставу, четири снимљена албума и неколико светских турнеја, Маестро је 2010. године започео соло каријеру и снимио први албум као лидер Шаи Маестро триа, на коме је представио спој савременог џеза и израелске музичке традиције. Његови нераздвојни сарадници у трију су музичари светског реномеа: Зив Равиц, израелски бубњар и перуански контрабасиста Хорхе Редер. У изразу Маестровог састава успешно се комбинују лирске боје и егзотична полиритмија.
„Најважнија ми је искреност у музици. Технички аспекти– грув, мелодија, хармонија, импровизација – само су средства којима публици показујем ко сам, и ко смо ми као трио, у датом тренутку. Имали смо привилегију да свирамо на заиста фантастичним фестивалима, делили смо сцену са Чиком Кореом, Есперанцом Спалдинг и Тиграном Хамасианом. Ипак, највећим успехом сматрам прилику да стално свирамо и да се развијамо. Не узимамо ту шансу ’здраво за готово’, па су нам планови увек исти – желимо само да свирамо, јер есенција је музика сама”, објашњава уметник.

Друго остварење бенда, The Road To Ithaca, објављено је пре десетак дана, а Шаи Маестро нам је објаснио у чему се разликује од претходног.
„Нови албум је много личнији од свега што сам до сада радио. Са аспекта композиције, све је доста богатије – много смо радили на истраживању на који начин је могуће креирати звук у трију. Може звучати парадоксално, али пронашли смо и доста места за импровизацију у оквиру композиције. Дозволили смо себи да много више ризикујемо и изађемо из наше ’сигурне зоне’, што нам је помогло да верно ухватимо тренутак који је јединствен. Након овога, никада више нећемо свирати музику на исти начин”, истиче Маестро.

На Београдском џез фестивалу, Шаи Маестро је већ наступао 2007. године, и то на незаборавном концерту трија његовог првог ментора, Авишаија Коена, у сали Коларчеве задужбине. На овогодишњи Београдски џез фестивал долази са својим новим бендом и обећава да ће дати све од себе да пружи публици најбољи могући доживљај музике.
„Тешко је унапред рећи шта конкретно ћемо свирати, али ће највероватније то бити музика са наша два албума. Све зависи од енергије те вечери, од публике, места, инструмената – одлуке ћемо доносити на лицу места, у односу на то како се будемо осећали на сцени. Једина ствар коју могу да гарантујем је да ће трио бити у потпуности посвећен тренутку и да ћемо свирати онако како се од нас очекује. То је за мене изузетно важно”, закључује Шаи Маестро.

Ваш коментар

Морате бити улоговани да би поставили коментар