U susret 29. BDžF: dve izložbe, koncert i tribina u DOB-u!

U susret 29. BDžF: dve izložbe, koncert i tribina u DOB-u!

0

Beogradski džez festival se pridružuje obeležavanju dva značajna jubileja srpskog džeza: 65. godišnjice Big benda RTS i 60. godišnjice Udruženja džez muzičara. Tim povodom, u četvrtak, 17. oktobra u Domu omladine Beograda će biti održano niz manifestacija. Ulaz je slobodan.

Satnica je sledeća:

18:30 / Glavni hol DOB-a / Otvaranje izložbe:  Big bend RTS 1948-2013 / Udruženje džez muzičara 1953-2013

19:00 / Plato Milana Mladenovića ispred DOB-a /Džez za dž: Javni čas polaznika džez odseka Muzičke škole „Stanković“ (u slučaju kiše Hol DOB)

20:00 Klub DOB / Tribina: Big bend RTS 1948-2013 / Udruženje džez muzičara 1953-2013

Učesnici tribine biće: Vojislav Simić, kompozitor i dirigent, Svetolik Jakovljević, publicista, Raša Petrović, džez kritičar, Ivan Ilić, dirigent, Dragoslav Fredi Stanisavljević, odgovorni urednik Big benda RTS-a. Moderator tribine je Vojislav Pantić, umetnički direktor Beogradskog džez festivala.

Ove godine Beogradski džez festival, koji slavi 29. godina postojanja, trajaće od 24. do 28. oktobra. Na više od 15 koncerata nastupiće najaktuelniji džez umetnici iz zemlje i sveta. Na otvaranju u Sava Centru, premijerno u Srbiji će nastupiti Kasandra Vilson, jedna od najboljih džez umetnica današnjice, kao i Big Bend RTS-a koji slavi 65. rođendan. U Domu omladine Beograda publika će slušati legendarnog saksofonistu Li Konica, nemačku pijanistkinju Juliju Hulsman u društvu mladog lava džez trube, britanca Toma Artursa, poljskog pijanističkog virtuoza Lešeka Moždžera, mlade zvezde italijanske džez scene Đanluku Petrelu i Đovanija Gvidija, kultni švajcarski kvartet „Ronin“ Nika Barča, portugalske umetnike Žulija Rezendea i Mariju Žoao sa programom ukrštanja džeza i fado muzike i mnoge druge. Publici će se predstaviti i domaći izvođači: Ana Sofrenović sa posebno, za ovu priliku, naručenim projektom „Glasovi“, te bendovi Ejot i Fiš in oil.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Eventima po cenama od 600 do 2.200 dinara, a komplet ulaznica za celokupan glavni program Festivala se mogu kupiti za svega 4.500 dinara!

O Udruženju džez muzičara

Udruženje džez muzičara osnovano je 1953. godine, kao strukovno udruženje muzičara koji se profesionalno bave sviranjem na igrankama i ostalim zabavnim priredbama. Najpre je delovalo na teritoriji Beograda, a 1963. godine prerasta u Udruženje muzičara džeza i zabavne (danas i rok) muzike SR Srbije. Odmah po osnivanju udruženje je pokrenulo časopis posvećen džezu (izašla dva broja 1953. i 1954. godine), publikovano je 14 informativnih biltena (1956-58) i preko 100 izdanja nota domaćih i inostranih melodija. Organizovali su brojne koncerte, takmičenja i festivale domaćih džez umetnika, prva gostovanja inostranih džezera (Juta Hip/Hans Koler, Dizi Gilespi, Orkestar Glena Milera…), kurseve za mlade muzičare, istupanja inostranih džez stručnjaka (Maršal Sterns, Alen Hjuz, Vilis Kanover)…

O Muzičkoj školi „Stanković“

Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Ime je dobila po srpskom kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Prvi direktor škole bio je Stanislav Binički. U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim sličnim institucijama u Srbiji i regionu. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama po svetu. Beogradski džez festival redovno sarađuje sa školom, organizujući brojne radionice i susrete sa učesnicima manifestacije, a mali sastavi formirani od najtalentovanijih polaznika škole imaju javni nastup u pratećem programu festivala.

O Big bendu RTS

Big bend RTS osnovan je 1948. godine, pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda. Osnivač i prvi dirigent bio je Mladen Bobi Guteša. Po Gutešinom odlasku u inostranstvo (1953), vođstvo preuzima Vojislav Bubiša Simić. Po odvajanju gudačkog ansambla, Simić potpuno okreće orkestar džez izrazu. Na Prvom evropskom džez festivalu u Žuan Le Panu (Francuska) 1960. godine osvojili su prvu nagradu u kategoriji velikih orkestara. Iste godine orkestar je promenio ime u Džez orkestar Radio Televizije Beograd, danas nastupajući pod imenom Big bend RTS. Sa orkestrom su nastupale mnoge svetske zvezde džeza i šou-biznisa. Među srpskim internacionalcima koji su prve korake načinili u ovom orkestru su Duško Gojković, Bora Roković, Mile Pavlović, Lala Kovačev, Stjepko Gut i Bojan Zulfikarpašić.

Vaš komentar

Morate biti ulogovani da bi postavili komentar