ŽULIO RESENDE I MARIA ŽOAO NA 29. BDžF: PUTOVANjE KROZ PORTUGALSKU MUZIKU

ŽULIO RESENDE I MARIA ŽOAO NA 29. BDžF: PUTOVANjE KROZ PORTUGALSKU MUZIKU

0

julio-innerJedan od najznačajnijih mladih umetnika sa portugalske džez scene, pijanista i kompozitor Žulio Resende (Júlio Resende) nastupiće poslednje večeri 29. Beogradskog džez festivala od 19:30č na sceni Velike sale Doma omladine Beograda. U izvođenju programa Fado and Further, , pridružiće mu se pevačica Maria Žoao – koja je ispunila salu Doma sindikata na glavnom programu BDžF 2007. godine. Sve ulaznice za večerašnji koncert su rasprodate!

Nakon džez studija, Žulio Resende objavio je tri kritički visoko ocenjena albuma za vodeću portugalsku džez produkciju Clean Feed (solo klavir, trio, kvartet). Jedan je od retkih džez muzičara čiji je prvi album, Da Alma iz 2007. godine, proglašen za najbolji album godine prema magazinu Jazz.pt, a izuzetno je hvaljen i u portugalskoj i u međunarodnoj štampi.
„Priznanje od strane kritičara je uvek lepa stvar. Imao sam sreću sa svojim albumima da sam dobio zaista odlične kritike kako od domaćih, tako i od stranih novinara. Do sada sam objavio četiri albuma kao solista, a pretposlednji, You Taste Like a SongTimeOut Magazin ocenio je sa pet zvezdica! Nadao sam se da će mi dobre kritike pomoći da obiđem svet sa svojom muzikom, što se, za sada, zaista i ostvaruje”, objašnjava Žulio.

Pored brojnih obaveza, ovaj mladi pijanista nalazi vremena i za aktivnosti koje nisu vezane za muziku, a inspiraciju za svoje albume nalazi u svakodnevnim, naizgled običnim stvarima.
„U slobodno vreme idem u bioskop, igram fudbal i pohađam časove filozofije kod mog starog profesora kog volim. Inspiracija za album You Taste Like a Song  bila su sva iskustva koja sam mogao da pretvorim u muziku, a to su bol, sreća, gledanje filma Vudija Alena ili Džima Džarmuša, večera sa prijateljima, ljubav, prijateljstvo, ali i tuđa muzika i muzičari. Sve zajedno je stvorilo u meni potrebu da snimim album”, ističe Žulio Resende.

Žulio Resende je sarađivao sa umetnicima kao što su: Bernando Moreira, Karlos Bika, Marija Vijana, Andre Fernandes, Aleksandre Frazao, Karlos Bareto, Žoze Salgeiro, Bruno Perdozo, Mat Lester i mnogi drugi. Gost Beogradskog džez festivala već je bio 2011. godine, kada je učestvovao na pratećem programu „Džez i literatura“. Na 29. BDžF nastupiće sa ”zlatnim glasom” Portugala, pevačicom Mariom Žoao. Prvu saradnju sa ovom umetnicom jedinstvene vokalne fleksibilnosti, Rezende je ostvario u okviru portugalskog kvinteta Ogre, koji kombinuje džez, pop i elektronska sazvučja.
Maria Žoao me je pozvala da započnemo novi projekat koji uključuje akustične, ali više od svega električne instrumente. Tako sam počeo da komponujem i sviram u grupi koja nosi naziv Maria Joao – Ogre. Velika privilegija i čast je nastupati pored Marie jer je, prema mom mišljenju, ona jedna od najboljih pevačica na svetu”, objašnjava Resende.

Na četvrtom studijskom albumu Amália por Júlio Resende daje originalni džez pogled na fado muziku i, posebno, na repertoar slavne portugalske fado pevačice Amalije Rodrigez. Album je objavljen tekućeg meseca, pa će publika u Domu omladine Beograda moći premijerno da čuje neke od najnovijih Rezendeovih pesama.
„Obožavam vaš festival! Fantastična publika i vibracije. Na ovogodišnjem nastupu čućete neke od pesama sa novog albuma, a pozvaću i Mariju Žoao da mi se priključi u putovanju kroz specijalne portugalske pesme, ili brazilsko-portugalske pesme otpevane na portugalskom akcentu. U tom smislu, odaćemo i počast našoj muzici i načinu na koji ona putuje kroz svet i razvija ideje”, zaključuje Žulio Resende.

Vaš komentar

Morate biti ulogovani da bi postavili komentar