ЖУЛИО РЕСЕНДЕ И МАРИА ЖОАО НА 29. БЏФ: ПУТОВАЊЕ КРОЗ ПОРТУГАЛСКУ МУЗИКУ

ЖУЛИО РЕСЕНДЕ И МАРИА ЖОАО НА 29. БЏФ: ПУТОВАЊЕ КРОЗ ПОРТУГАЛСКУ МУЗИКУ

0

julio-innerЈедан од најзначајнијих младих уметника са португалске џез сцене, пијаниста и композитор Жулио Ресенде (Júlio Resende) наступиће последње вечери 29. Београдског џез фестивала од 19:30ч на сцени Велике сале Дома омладине Београда. У извођењу програма Fado and Further, , придружиће му се певачица Мариа Жоао – која је испунила салу Дома синдиката на главном програму БЏФ 2007. године. Све улазнице за вечерашњи концерт су распродате!

Након џез студија, Жулио Ресенде објавио је три критички високо оцењена албума за водећу португалску џез продукцију Clean Feed (соло клавир, трио, квартет). Један је од ретких џез музичара чији је први албум, Da Alma из 2007. године, проглашен за најбољи албум године према магазину Jazz.pt, а изузетно је хваљен и у португалској и у међународној штампи.
„Признање од стране критичара је увек лепа ствар. Имао сам срећу са својим албумима да сам добио заиста одличне критике како од домаћих, тако и од страних новинара. До сада сам објавио четири албума као солиста, а претпоследњи, You Taste Like a SongTimeOut Magazin оценио је са пет звездица! Надао сам се да ће ми добре критике помоћи да обиђем свет са својом музиком, што се, за сада, заиста и остварује”, објашњава Жулио.

Поред бројних обавеза, овај млади пијаниста налази времена и за активности које нису везане за музику, а инспирацију за своје албуме налази у свакодневним, наизглед обичним стварима.
„У слободно време идем у биоскоп, играм фудбал и похађам часове филозофије код мог старог професора ког волим. Инспирација за албум You Taste Like a Song  била су сва искуства која сам могао да претворим у музику, а то су бол, срећа, гледање филма Вудија Алена или Џима Џармуша, вечера са пријатељима, љубав, пријатељство, али и туђа музика и музичари. Све заједно је створило у мени потребу да снимим албум”, истиче Жулио Ресенде.

Жулио Ресенде је сарађивао са уметницима као што су: Бернандо Мореира, Карлос Бика, Марија Вијана, Андре Фернандес, Александре Фразао, Карлос Барето, Жозе Салгеиро, Бруно Пердозо, Мат Лестер и многи други. Гост Београдског џез фестивала већ је био 2011. године, када је учествовао на пратећем програму „Џез и литература“. На 29. БЏФ наступиће са ”златним гласом” Португала, певачицом Мариом Жоао. Прву сарадњу са овом уметницом јединствене вокалне флексибилности, Резенде је остварио у оквиру португалског квинтета Огре, који комбинује џез, поп и електронска сазвучја.
Мариа Жоао ме је позвала да започнемо нови пројекат који укључује акустичне, али више од свега електричне инструменте. Тако сам почео да компонујем и свирам у групи која носи назив Мариа Јоао – Огре. Велика привилегија и част је наступати поред Марие јер је, према мом мишљењу, она једна од најбољих певачица на свету”, објашњава Ресенде.

На четвртом студијском албуму Amália por Júlio Resende даје оригинални џез поглед на фадо музику и, посебно, на репертоар славне португалске фадо певачице Амалије Родригез. Албум је објављен текућег месеца, па ће публика у Дому омладине Београда моћи премијерно да чује неке од најновијих Резендеових песама.
„Обожавам ваш фестивал! Фантастична публика и вибрације. На овогодишњем наступу чућете неке од песама са новог албума, а позваћу и Марију Жоао да ми се прикључи у путовању кроз специјалне португалске песме, или бразилско-португалске песме отпеване на португалском акценту. У том смислу, одаћемо и почаст нашој музици и начину на који она путује кроз свет и развија идеје”, закључује Жулио Ресенде.

Ваш коментар

Морате бити улоговани да би поставили коментар