Алма Мићић поводом 29. БЏФ: уз џез смо свесни живота!

Алма Мићић поводом 29. БЏФ: уз џез смо свесни живота!

0

Alma Micic - autor el gvojosНа уводном концерту поводом 29. Београдског џез фестивала, 22. октобра у Гранд Казину, наступиће уметница која годинама гради каријеру преко Атлантика, а чије име није непознато ни домаћој сцени – Алма Мићић. Концерт ће одржати са гитаристом Дагом Вемблом, са којим је сарађивала и на свом последњем албуму. Почетком деведесетих година, Алма је као веома талентована певачица постала миљеница београдске публике.

У 17. години већ је редовно наступала са Биг бендом Радио Београда, а 1995. године добија стипендију за похађање престижне Беркли школе у Бостону, коју четири године касније завршава као дипломирани џез извођач. У Њујорк се преселила 2000. године и потражила своје место на овој динамичној уметничкој сцени.

„На Берклију није било тешко, желела сам да научим све што сам могла и да наступам што више. Добила сам велику подршку од почетка, професори су веровали у мој таленат, обезбедили ми стипендију која је покривала целу школарину. Освојила сам престижну награду Cleo Laine и већ на другој години студија имала европску турнеју са својим бостонским квартетом. Долазак у Њујорк и грађење каријере на њујоршкој сцени је, међутим прави испит зрелости за младог музичара. Мој муж, гитариста и композитор Рале Мићић, и ја прошли смо тај исти пут – од одласка на џем сешн сваке вечери током неколико првих година, преко упознавања и сарадње са неким од највећих имена америчке џез сцене, до изградње сопствених успешних каријера”, објашњава Алма Мићић.

Њен први албум “Introducing Alma” представио је изванредан нови глас у свету џеза, како га је оценила америчка критика. Актуелни, трећи студијски албум „Tonight“ у извесној мери се разликује од претходних.
„Моја прва два албума снимљена су ’ливе то 2’ што значи да је албум миксован током снимања и да није било понављања или наснимавања. Бенд, у овом случају клавирски трио и ја, улази у студио спреман и снима албум током једног дана. Оба албума је радио чувени сниматељ James Farber. Тонигхт се разликује по садржају, јер нема ниједан стандард, већ се састоји углавном од мојих песама и аранжмана. Албум је накнадно мастеровао легендарни инжењер звука Грег Калби у Sterling Sound студију“, истиче Алма.

Дага Вембла сам упознала на проби у једном студију. Почели смо да наступамо заједно и снимамо разне пројекте. Када сам написала све песме и аранжмане за свој трећи албум, звала сам га да свира и буде продуцент. Он је невероватан музичар са којим је сјајно сарађивати и не сумњам да ће публика у Гранд Казину уживати, а имаће и прилику да чује ауторске композиције, џез стандарде, али и неколико изненађења која ће подразумевати обраде“, најављује Алма Мићић.

Као основне разлике између београдске и њујоршке сцене Алма наводи величину сцене, број музичара и клубова.
„Свуда постоје сличне мане и предности, радости и проблеми. У Србији само треба омогућити млађим генерацијама да слушају џез на одговарајућим местима и по приступачним ценама. Да не буде ’музејски примерак’, већ да буде доступан свима. Џез је музика која нас тера да осећамо, да размишљамо, да будемо свесни живота. Џез је за буђење! Зато бих свима препоручила да купе комплет карата и иду сваки дан на све концерте Београдског џез фестивала, јер је БЏФ ипак само једном годишње“, закључује Алма Мићић.

Ваш коментар

Морате бити улоговани да би поставили коментар