Виџер Ајер у сусрет 29. БЏФ: добра музика, импровизација и грув!

Виџер Ајер у сусрет 29. БЏФ: добра музика, импровизација и грув!

0

Vijay Iyer Trio2-Photo Credits Jimmy KatzВиџеј Ајер наступиће у Дому омладине Београда 28. октобра у 21 час, као једна од звезда 29. Београдског џез фестивала, са својим триом у којем свирају басиста Стефан Крамп и бубњар Маркус Гилмор. Према оцени критичара Виџеј Ајер је један од водећих музичара на џез сцени данашњице.

Добитник највећих музичких признања, од недавно и професор уметности на Харварду, иако присутан на музичкој сцени скоро две деценије, право поштовање музичких експерата овај њујоршки пијаниста добио је радећи са својим триом од 2009. године.

„Увек гурамо бенд преко граница – имамо велики број композиција које још нису снимљене, и тежимо да откријемо нешто ново сваки пут када наступамо. Наша наредна заједничка композиција може бити снимљена за годину или две, али у међувремену настављамо да истражујемо и напредујемо што је могуће више”, објашњава Ајер.

Последњи албум Holding It Down: The Veterans’ Dreams Project инспирисан је сновима америчких ветерана из ратова у Ираку и Авганистану. На питање да ли музичари имају дужност да буду укључени у друштвена збивања и дају своје мишљење о томе, Виџеј Ајер сматра да је тај избор искључиво индивидуалан: „Не могу да говорим у име свих музичара. Ја једноставно правим изборе који имају значење за мене, и надам се да ће утицати на неке ствари.“

У својој музици Ајер комбинује џез традицију и авангарду, са класиком и популарном музиком, а сматра да су у питању само различити приступи људског изражавања. Приватно воли да слуша Flying Lotus,KingTony Allen i Gorguts, а тек је на колеџу схватио колико је важна класична музика: „Имао сам срећу јер ми је дата прилика да студирам и учим велики број предмета. Многи музичари немају ову шансу, али их то није спречило да постану велики. Учио сам о хармонији, теорији и техникама компоновања, све од Баха до Штокхаузена. То ми је помогло да се развијем као композитор.“

О наступу на овогодишњем Београдском џез фестивалу не жели много да говори, али обећава ‘добру музику, доста импровизације, грув, експресију и уживање у тренутку’. Иако је добитник свих најзначајнијих признања америчке критике, по Даун Биту и Џез Тајмсу, међу којима се издвајају она за џез музичара године у апсолутној категорији и аутора најбољих албума, награде му никада нису биле од на првом месту. „Ја сам само срећан што имам прилику да радим оно што волим. Никада нисам желео никакве награде. Наравно да су ми пријала признања, али никада нису била разлог мог бављења музиком“, истиче Виџеј Ајер.

Улазнице за концерт Виџеј Ајер трија, који ће затворити овогодишњи 29. Београдски џез фестивал, али и за остале извођаче можете купити на свим билетарницама Евентима. Исте вечери, 28. октобра, у Дому омладине Београда од 19:30 часова наступиће и Јулио Ресенде са Маријом Жоао, а цене улазнице за дупли програм износи само 1.200 динара!

Ваш коментар

Морате бити улоговани да би поставили коментар